1-700-700-809
חפש

מערכות יחסים מנצחות

*רוצה לנהל מערכות יחסים מוצלחות?*

השבוע חל ט"ו באב – חג האהבה – וזו הזדמנות להתייחס לאחד הנושאים היותר משמעותיים בחיים שלנו: מערכות יחסים.

בכל רגע נתון אנו נמצאים בתוך מערכת יחסים ו/או משפיעים ומושפעים מהן. המערכת הזוגית, היא המערכת המשמעותית ביותר בחייו של אדם. מערכת המשפיעה על כל תחומי החיים.

כולנו רוצים זוגיות טובה, מאושרת, שמספקת את שני בני הזוג. אבל לא לכולנו יש אותה. זוגיות היא מערכת היחסים החשובה ביותר שיש לנו. היא יכולה להיות מעגן בטוח, מפלט מסערות, אבל היא יכולה גם להיות חזית נוספת בחיים שלנו, ואת זה אתם לא רוצים.

למורכבות של מערכות היחסים שלנו יש סיבות מגוונות, אבל אני רוצה להתמקד בפן אחד, שהוא רלוונטי גם למערכות יחסים בעבודה, למערכות יחסים בין מדינות ולמערכות יחסים באשר הן. אני מתכוון לאפקטיביות.

אפקטיביות היא היכולת של אדם או של קבוצה להשיג תוצאה רצויה.

דמיינו רגע תינוק. אם הוא לבד, הוא חסר ישע. מה הוא עושה כשהוא רוצה משהו? בוכה. אם הוא לא משיג את מה שרצה – הוא בוכה חזק יותר כדי שנגיע ונעזור לו להשיג את שרצה. אין לו כלים אחרים. זה גם סוג של אפקטיביות – אפקטיביות שמתאימה ונכונה לשלב ההתפתחותי שלו.

יש אנשים שמתנהלים בזוגיות בדומה לתינוקות. כשהם רוצים משהו מבן או בת הזוג, הם מאבדים שליטה וצועקים או בוכים. האם זה אפקטיבי? האם הם ישיגו את המטרות שלהם? בדרך כלל לא. וגם אם כן, אז לטווח קצר מאוד. היכן שלא מתקיימת תקשורת ומערכת יחסים המושתת על כבוד הדדי ועל אמון, לא יכולה להיווצר מערכת יחסים איכותית לאורך זמן. כך גם בעסקים, וכך גם בין מדינות.

כל מי שחושב שאפקטיביות אישית היא מורכבת, יגלה שאפקטיביות במערכות יחסים מורכבת עוד יותר. זה, אגב, מסביר מדוע יש המון מנהלים מוצלחים (ואפקטיביים) שלא נמצאים בזוגיות וסביבם עולה השאלה, איך זה שאין לך זוגיות?

אחד המאפיינים הבולטים של אנשים אפקטיביים הוא שהם לא פועלים להיות צודקים. אלא פועלים כדי "לקדם". הם הישגיים, לא תחרותיים, הם אינם עוסקים במי צודק ומי היה קודם, אלא ב"מה התמונה המנצחת של שנינו – לאן אנחנו רוצים להגיע ומה יקדם אותנו לשם". ובקיצור, השאלה שלהם אינה מי צודק, אלא האם זה מקדם.

ככל הנראה יצא לכם פעם לשמוע דיאלוג מעין זה. הבעל: למה לא התייעצת אתי לפני שהחלטת איזה תנור לקנות? הרי את יודעת שאני מצוי בתחום. האישה: אתה אף פעם לא נמצא. עם מי רצית שאדבר? וחוץ מזה כולה תנור… אפשר לחשוב שידעת להפעיל את התנור הישן…" האישה אולי צודקת בעובדות, אבל השאלה החשובה היא מה היא השיגה בדברים שאמרה?

משיכות והפקדות, מכירים? בבנק אנחנו מבינים את ההיגיון. בחיים, קשה לנו. ממש כמו בחשבון הבנק שלנו, גם במערכות יחסים יש הפקדות ויש משיכות רגשיות. הפקדה רגשית: התעניינות, תשומת לב, לקיחת אחריות, נאמנות למי שלא נוכח. משיכה רגשית: חוסר עניין, חוסר אדיבות, זלזול, מעילה באמון ועוד. היא אולי צודקת, אבל ביצעה משיכה מהחשבון הרגשי של השותף הכי משמעותי בחיים שלה, בן הזוג שלה.

לפני כמה שנים חזרתי בשעת ערב מאוחרת, אחרי מסע אופניים מפרך, למלון קטן וחמים באיטליה. רעב, גמור, אני מחכה להגיע לארוחת הערב, אלא שאני מגלה שחדר האוכל סגור, כמו גם כל החנויות מסביב ואין איפה לאכול. אני פונה לצוות הקבלה והם מגלגלים עיניים: "מצטערים, כבר אין לנו שירותי הסעדה הערב". אני מנסה את מזלי, אומר שאני ממש רעב ואין איפה לאכול, אפילו משהו קטן יעזור. כלום, הם בשלהם. הטבח הלך ואין אוכל. לפתע יוצאת מהחדר האחורי מאמא איטלקייה ואומרת: "מה אפשר לעזור?" אני מסביר לה ותוך דקה היא משיבה: "הטבח הלך? הוא יחזור". כך הסתיים הערב בסעודת מלכים. המאמא האיטלקייה לא בחרה להתמקד בנהלים ובצדקתה, אלא ניסתה לגרום לי להרגיש טוב, ואכן היא הצליחה.

אני, דרך אגב, שלחתי לאישה הזו כעבור שנה קבוצה של 70 איש. למה? כי היא חשבה "איך כן" וגרמה לי להרגיש טוב. נזקפה לזכותה אצלי, ביודעין או שלא, הפקדה רגשית.

אנשים עושים עסקים או מנהלים אינטראקציות עם אנשים שגורמים להם להרגיש טוב. לא גורמים להם להרגיש טוב? בטווח הקצר אם אין להם ברירה, הם חורקים שיניים וממשיכים. אותו הדבר ביחסים. אתה תקוע איתה, ככה אתה אומר לעצמך, או היא תקועה אתו, ככה היא אומרת לעצמה. עד ש… עד שיש לך אלטרנטיבה. חצי שקל יותר זול, אתה איננו. כמו בעסקים, כך בזוגיות.

אף אחד לא יזכור מה בדיוק אמרת לו, אבל אף אחד לא ישכח איך גרמת לו להרגיש.

מה אני מציע? לא להיות בתחרות עם בן הזוג מי צודק, אלא להיות צוות – ולשאול האם זה מקדם אותנו.

ואם הייתם מבקשים ממני טיפ אחד שמכיל את הכול, אז במערכות יחסים – כל מה שאתה רוצה לקבל – תן!

תאהבו הרבה, יהיה לנו עולם טוב יותר. חג אהבה שמח

ולסיום סיפור קצר עם מוסר השכל גדול:

קבוצת תלמידים התבקשה לכתוב רשימה ובה לציין מהם לדעתם שבעת פלאי העולם. היו ביניהם כמה חילוקי דעות, אך הפריטים ברשימה הבאה זכו לדירוגים הגבוהים ביותר:

1. הפירמידות במצרים

2. הטא'ג מאהל

3. הקניון הגדול

4. תעלת פנמה

5. בניין האמפייר סטייט

6. כנסיית סנט פיטר

7. החומה הסינית

בזמן שהמורה אספה את הפתקים של כולם היא הבחינה בכך שתלמידה אחת עדיין לא סיימה את עבודתה.

היא שאלה אותה אם היא זקוקה לעזרה עם הרשימה והתלמידה השיבה בחיוב  "לא הצלחתי להחליט, כי יש כל כך הרבה פלאים", אמרה "אם כך", אמרה המורה "ספרי לנו מה האפשרויות ואולי אנחנו נעזור" .

הילדה היססה ואז הקריאה את מה שכתבה, "אני חושבת ששבעת פלאי העולם הם:

1. לראות

2. לשמוע

3. לגעת

4. לטעום

5. להרגיש

6. לצחוק

7. לאהוב

הדממה שהשתררה בחדר הייתה עמוקה, שניתן היה כמעט לשמוע את קולות הלמות לבם של הנוכחים.

הדברים שאנו מתעלמים מהם, כיוון שהם נראים לנו פשוטים ורגילים – הדברים שאנו תופסים כמובנים מאליהם – הם אכן מופלאים!

זוהי תזכורת עדינה לכך שאת הדברים יקרי הערך ביותר בחיים לא ניתן לבנות או לקנות. זכרו את זה כשאתם מסתכלים בפעם הבאה בילדים שלכם, בבן או בת הזוג שלכם, בבני משפחה שלכם, בחברים שאתם אוהבים. במערכות יחסים, אל תשכחו את העיקר, הוא לא מובן מאיליו.

חג אהבה שמח!

אוהבים מישהו? הראו לו את זה!
שילחו לו בהפתעה את רב המכר
"פריצת גבולות – כיצד להגשים
את החיים שתמיד רצית"

ספר מתנה לחיים!

לפרטים והזמנה

שלח במייל שלח להדפסה
עכשיו זה הזמן שלך! יש לך שאלה?
מלא את פרטיך בטופס ונחזור אליך בהקדם.

    אפשר להתקשר אלינו:
    1-700-700-809
    או פשוט לדבר איתנו במסנג'ר